Μουσείο Νερού

Μουσείο Νερού

Το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο!

Το Μουσείο νερού ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την εξοικονόμηση νερού, και εγκαινιάστηκε στις 19 Μαρτίου 2008. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον πρώην Διευθυντή Άργη Μάρκαρη και συνεχίστηκε με την υποστήριξη του Διευθυντή Σωκράτη Μεταξά, ο οποίος επιδίωξε να μετατρέψει το Μουσείο σε "Κέντρο Καλλιέργειας Υδατικής Συνείδησης".

Το Μουσείο Νερού στεγάζεται στο παλιό αντλιοστάσιο, τη λεγόμενη Νερομηχανή, δίπλα από τα Γραφεία του πρώην Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ 66, στη Λεμεσό. Το παλιό κτίριο της Νερομηχανής αποκαταστάθηκε και ένα σύγχρονο κτίριο που εφάπτεται του κτίσματος της Νερομηχανής ανεγέρθηκε για να δημιουργήσει το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο "Μουσείο Νερού και Κέντρο Ανάπτυξης Υδατικής Συνείδησης".

Η Νερομηχανή έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Διατηρητέων Κτιρίων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Κτισμένο το 1930 το αντλιοστάσιο χρησίμευε στην άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού από το υδροφόρο υπέδαφος του δέλτα του Γαρύλλη στα Τσιφλικούδια.

Το νερό στη συνέχεια μεταφερόταν με αγωγούς στον Υδατόπυργο ώστε να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της Λεμεσού.

Το σύστημα μεταφοράς νερού ήταν πρωτοποριακό για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη τη γύρω περιοχή.






Εκθέματα

Στο Μουσείο Νερού παρουσιάζονται μόνιμα εκθέματα που έχουν σχέση με το νερό.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου έχει διαθέσει σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα ενώ ο επισκέπτης του Μουσείου έχει την ευκαιρία να δει αριθμό σπάνιων αντικειμένων και οργάνων που χρησιμοποιούνταν για την άντληση, τη μέτρηση, τον καθαρισμό και άλλες δραστηριότητες σχετικές με το νερό.

Μέσα από διάφορες θεματικές ενότητες που υποστηρίζονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και μέσω μιας σύντομης ταινίας που προβάλλεται στις οθόνες του Μουσείου, τονίζεται η σημασία του υδάτινου στοιχείου για ολόκληρο τον πλανήτη, για την Κύπρο και για τη Λεμεσό.

Καταγραφέας Στάθμης Νερού
Καταγραφέας Στάθμης Νερού
Εγκατεστημένος αρχικά στον Δήμο Λεμεσού (1930-1951) και στην συνέχεια στα Γραφεία του ΣΥΛ, έδινε τη δυνατότητα  24ωρου ελέγχου της στάθμης νερού του Υδατόπυργου.
Δεκαετία 1930 - Βρετανικής προέλευσης

Φορητός χλωριωτής με πινακίδιο οδηγιών χρήσης
Δεκαετία 1950 - Βρετανικής προέλευσης



Το Μουσείο, πέρα από τα εκθέματα και το φωτογραφικό υλικό, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων, από Νηπιαγωγεία μέχρι πανεπιστήμια. Ένας ειδικά διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος, ως εκπαιδευτικός παιχνιδότοπος, επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν μέσα από το παιχνίδι για τη σημασία του νερού.  Η συνεργασία με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, έχει φέρει μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της ύπαρξης του.  Χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μουσείο Νερού καθώς επίσης επισκέπτες και ομάδες από διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Το Μουσείο Νερού, από το 2011 είναι ο Εθνικός Διοργανωτής του παγκόσμιου διαγωνισμού Stockholm Junior Water Prize, στον οποίο μαθητές από όλη την Κύπρο συμμετέχουν με ερευνητικές εργασίες γύρω από τη διαχείριση και την εξοικονόμηση νερού. Το Μουσείο Νερού εξασφαλίζει κάθε χρόνο τη συμμετοχή των καλύτερων μαθητών, προσφέροντας τους μια μοναδική εμπειρία στη Στοκχόλμη. Λειτουργεί ως εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό κέντρο για οικολογικά και άλλα Σχολεία με σκοπό τη δημιουργία, καλλιέργεια και ανάπτυξη υδατικής συνείδησης.

Με συνεχιζόμενη εξέλιξη και προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, το Μουσείο Νερού παραμένει σημαντικός φορέας ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την προστασία και την ορθολογική χρήση του νερού.  Το Μουσείο Νερού δημιουργήθηκε με στόχο την ανάπτυξη υδατικής συνείδησης του κοινού για καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού αγαθού και  είναι το πρώτο στο είδος του Μουσείο στην Κύπρο.  

Εκθέτει σπάνια αντικείμενα και όργανα που χρησιμοποιούντο για την άντληση, μέτρηση, καθαρισμό και άλλες παρόμοιες εργασίες σχετικές με το νερό. Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού έχουν δημιουργήσει επαφές με άλλα παρόμοια Μουσεία στο εξωτερικό, έτσι ώστε το Μουσείο Νερού, να συμβάλλει στην περαιτέρω κοινωνική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Λεμεσού και ευρύτερα της Κύπρου.

15 Χρόνια Μουσείο Νερού – Ταξίδι στον χρόνο

Το Μουσείο Νερού κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων της λειτουργίας του, έχει οργανώσει εκατοντάδες επιτυχημένες δράσεις και προσελκύσει χιλιάδες μαθητές και επισκέπτες από όλες τις ηλικίες. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του νερού, από την αρχή της ύπαρξής του στον πλανήτη μας μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες για την ιστορία του νερού στην Κύπρο και τη Λεμεσό, από την Αρχαία Αμαθούντα έως τα λαγούμια και τον επιβλητικό Υδατόπυργο της πόλης.

Τα εκθέματα του Μουσείου, όπως η θαυμαστή Νερομηχανή και ο Καταγραφέας, προκαλούν δέος τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους επισκέπτες, ενώ τα διαδραστικά παιχνίδια και οι ταινίες προσφέρουν μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία. Οι μικροί επισκέπτες φεύγουν ενθουσιασμένοι, με δωράκια που τους υπενθυμίζουν τη σημασία της προστασίας του νερού. Από την άλλη πλευρά, οι ενήλικες επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό εκφράζουν με χαρά τον θαυμασμό τους για το Μουσείο, καταγράφοντας τις εντυπώσεις τους στο Βιβλίο Εντυπώσεων.

Η προσφορά του Μουσείου Νερού είναι ανεκτίμητη και η δράση του εκτείνεται σε πολλές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Επικοινωνία με το Μουσείο

Διεύθυνση: Τ.Θ. 50225, 3602 Λεμεσός, Κύπρος

Τηλ. Μουσείου:  +357 25 271 257

Φαξ Μουσείου:  +357 25 271 900

Δείτε στο χάρτη


Τιμή ομαδικού εισιτηρίου: €10

TOP