Το έργο χρηματοδοτείται απο τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού μέσου Επόμενη Γενιά ΕΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Πρόοδος των Εργασιών
Η αντικατάσταση των μετρητών γίνεται ταυτόχρονα σε 2 περιοχές (DMA 137 και DMA 138) στον Δήμο Αμαθούντας, Δημοτικό διαμέρισμα Γερμασόγειας, όπως φαίνεται στον χάρτη.
Τα όρια της κάθε περιοχής είναι:
ΠΕΡΙΟΧΗ DMA 137
Ανατολικά: Οδός Χριστάκη Κράνου
Νότια: Παραλιακή λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Α’
Δυτικά: Οδοί Μαραθώνος, Τάκη Χριστοδούλου, Χαλκιδικής
Βόρεια: Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού (από το Ιατρικό Κέντρο Λινόπετρας μέχρι τον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας)
ΠΕΡΙΟΧΗ DMA 138
Ανατολικά: Οδός Αριάδνης
Νότια: Παραλιακή λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Α’
Δυτικά: Οδός Χριστάκη Κράνου
Βόρεια: Υπεραστικός δρόμος
Η μετάβαση σε ένα ευφυές δίκτυο νερού, το οποίο θα διαχειρίζεται έγκαιρα και αποδοτικά το υδρευτικό δίκτυο και θα ενισχύσει την ποιότητα και ανθεκτικότητά του, είναι πλέον γεγονός.
Ο ΕΟΑ Λεμεσού έθεσε σε εφαρμογή το Έργο Limassol Smart Water Network-Living Lab, το οποίο χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Next Generation EU) με το ποσό των δεκατριών εκατομμυρίων ευρώ.
27 Μαρτίου 2025
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λεμεσού έχει τύχει χρηματοδότησης από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ποσό των €13.000.000 για την εφαρμογή του Έργου Limassol Smart Water Network-Living Lab.
Το Έργο περιλαμβάνει:
‘Έξυπνοι’ μετρητές νερού
Για την αντικατάσταση 80,000 μετρητών νερού με ‘έξυπνους’ μετρητές έχει κατακυρωθεί σχετικός ανοικτός Διαγωνισμός στην εταιρεία NewCytech Business Solutions Ltd.
Το Έργο ξεκίνησε τον Αύγουστο 2024 με την πιλοτική εγκατάσταση μικρού αριθμού ‘έξυπνων’ μετρητών για τον έλεγχο των διαδικασιών και το στήσιμο της υποδομής λήψης των μετρήσεων.
Οι ‘έξυπνοι’ μετρητές νερού θα συμβάλουν:
Οι ‘έξυπνοι’ μετρητές αποτελούνται από συμβατικούς μετρητές νερού στους οποίους εγκαθίσταται ειδική συσκευή επικοινωνίας η οποία:
Οι ‘έξυπνοι’ μετρητές θα στέλνουν καθημερινά τις μετρήσεις που κατέγραψαν στην υποδομή λήψης και επεξεργασίας των μετρήσεων (ειδικά λογισμικά) όπου θα αρχειοθετούνται και θα διατίθενται στα διάφορα άλλα Τμήματα και Συστήματα του Οργανισμού, για περαιτέρω επεξεργασία και για πιο αποδοτική διαχείριση του δικτύου υδροδότησης.
Συμβατικός μετρητής νερού
‘Έξυπνος’ μετρητής νερού (συμβατικός μετρητής νερού + συσκευή επικοινωνίας)
Αισθητήρες πίεσης και ποιότητας νερού
Για την προμήθεια και εγκατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης 200 αισθητήρων πίεσης και 80 αισθητήρων ποιότητας νερού (20 πολυπαραμετρικών αισθητήρων και 60 αισθητήρων ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου) έχει επίσης κατακυρωθεί σχετικός ανοικτός Διαγωνισμός στην εταιρεία METRICA Μετρητικά Συστήματα Ακριβείας Α.Ε.Ε.
Το Έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο 2024.
Έχουν ήδη εγκατασταθεί οι 20 πολυπαραμετρικοί αισθητήρες σε επιλεγμένες εισαγωγές ή εξαγωγές δεξαμενών. Επίσης, έχουν εγκατασταθεί 6 αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου και 17 αισθητήρες πίεσης.
Πολυπαραμετρικοί αισθητήρες ποιότητας νερού
Με τον όρο πολυπαραμετρικοί αισθητήρες ποιότητας νερού εννοούμε ένα σύνολο αισθητήρων για την ταυτόχρονη παρακολούθηση αριθμού διαφορετικών χημικών παραμέτρων της ποιότητας του νερού. Στη δική μας εφαρμογή, έχει επιλεγεί η ταυτόχρονη παρακολούθηση της αγωγιμότητας (conductivity), του ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου (free chlorine residual), pH, θολότητας (turbitidy) και θερμοκρασίας (temperature). Τα πιο πάνω είναι βασικοί δείκτες για την ποιότητα του νερού.
Οι πολυπαραμετρικοί αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί σε επιλεγμένες εισαγωγές ή εξαγωγές κεντρικών δεξαμενών ή σημείων του δικτύου υδροδότησης (20 σημεία).
Κάθε εγκατάσταση πολυπαραμετρικού αισθητήρα περιλαμβάνει:
Τα δεδομένα από τους αισθητήρες αποστέλλονται κάθε 5 λεπτά στην Πλατφόρμα Τηλεμετρίας του Οργανισμού.
Κιόσκι πολυπαραμετρικών αισθητήρων
Πλήρης διάταξη 4 αισθητήρων
(αγωγιμότητα, ελεύθερο υπολειμματικό χλώριο, pH, και θολότητα)
Συσκευή τηλεμετρίας
Αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου
Οι αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου μετρούν το χλώριο που απομένει στο νερό μετά τη απολύμανση του. Είναι ένας πολύ βασικός δείκτης για την ποιότητα του νερού και την καλή λειτουργία των συστημάτων απολύμανσης.
Οι αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου θα εγκατασταθούν σε 60 επιλεγμένα σημεία στο δίκτυο υδροδότησης (στην είσοδο των στεγανοποιημένων περιοχών DMAs και στις εξαγωγές δεξαμενών).
Αισθητήρας ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου
Κάθε εγκατάσταση αισθητήρα ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου περιλαμβάνει:
Τα δεδομένα από τους αισθητήρες αποστέλλονται κάθε 5 λεπτά στην Πλατφόρμα Τηλεμετρίας του Οργανισμού.
Αισθητήρες πίεσης
Οι αισθητήρες πίεσης θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία στο δίκτυο. Θα παρακολουθούν συνεχώς την πίεση του δικτύου σε κάθε DMA (District Μetered Αrea - διακριτή περιοχή του δικτύου με μόνο ένα σημείο εισόδου του νερού σε αυτή). Οι μετρήσεις της πίεσης θα χρησιμεύσουν στη σωστή λειτουργία των υδραυλικών μοντέλων του δικτύου και επίσης στη σωστή λειτουργία του Ψηφιακού Διδύμου (Digital Twin) και των ‘έξυπνων’ αλγορίθμων για την αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου υδροδότησης.
Θα εγκατασταθούν σε 200 σημεία του δικτύου υδροδότησης (2 – 6 σε κάθε DMA).
Κάθε εγκατάσταση αισθητήρα πίεσης περιλαμβάνει:
Τα δεδομένα από τους αισθητήρες πίεσης αποστέλλονται κάθε 5 λεπτά στην Πλατφόρμα Τηλεμετρίας του Οργανισμού.
Αισθητήρας πίεσης
Εκσκαφή για την ανεύρεση του αγωγού νερού και εγκατάσταση ‘σέλλας’ και παροχετευτικού αγωγού
Εγκατάσταση βάσης από μπετόν για τον μεταλλικό πάσσαλο του σταθμού τηλεμετρίας
Παλινόρθωση του πεζοδρομίου στη αρχική κατάσταση
Εγκατάσταση του σταθμού τηλεμετρίας στον ιστό
(ηλεκτρονική συσκευή καταγραφής και επικοινωνίας, φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρία)
Εγκατάσταση του σταθμού τηλεμετρίας στον ιστό
(ηλεκτρονική συσκευή καταγραφής και επικοινωνίας, φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρία)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Πιο συγκεριμένα το Έργο εντάσσεται:
Στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Tαχεία Μετάβαση σε μία πράσινη οικονομια»,
Ειδικός στόχος 2.3: Έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων
Και έχει ως Στόχο Πολιτικής: Να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μέσα από την επίτευξη των εθνικών στόχων για την κλιματική ουδετερότητα, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προωθεί μεταρρυθμίσεις στους τομείς του κλίματος και της ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων αλλά και του περιβάλλοντος ευρύτερα.
Βρείτε όλες τις πληροφορίες για το Έργο στην ιστοσελίδα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου Στρατηγική Επικοινωνίας και Σχέδιο Υλοποίησης Δράσεων δημοσιότητας για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου | Κύπρος το αύριο
Αντιπλημμυρικά Έργα Μείζονος Λεμεσού
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το Έργο αφορά την κατασκευή δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων, συνολικού μήκους 21 χιλιομέτρων, ούτως ώστε τα όμβρια ύδατα να οδηγηθούν σε υφιστάμενο σύστημα όμβριων ή σε ποταμούς ανάλογα με την περιοχή. Το Έργο εκτείνεται και στους πέντε Δήμους που βρίσκονται εντός των ορίων του ΣΑΛΑ. Το Έργο υλοποιείται σε τμήματα με προκαθορισμένη διάρκεια εκτέλεσης με σκοπό την ελαχιστοποίηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
ΣΤΟΧΟΙ
Το Έργο εντάσσεται εντός των σχεδιασμών του ΣΑΛΑ για συνολική αντιπλημμυρική προστασία συγκεκριμένων περιοχών της Μείζονος Λεμεσού, που πλήττονται από πλημμυρικά φαινόμενα και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην μείωση του προβλήματος των πλημμυρών στην Λεμεσό.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ/ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, αναμένεται να προστατευτεί από πλημμύρες περιοχή έκτασης 1.700 εκταρίων περίπου και ο ωφελούμενος πληθυσμός έχει υπολογιστεί στις 75.000 άτομα.
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Τα Αντιπλημμυρικά Έργα Μείζονος Λεμεσού, υλοποιούνται με δύο συμβάσεις, μία για την παροχή υπηρεσιών Συμβούλων Μηχανικών (Σύμβαση 14/2017) και μία για την εκτέλεση των κατασκευαστικών εργασιών (Σύμβαση 4/2020 – Συμβόλαιο F5) και ο συνολικός προϋπολογισμός και για τις δύο συμβάσεις ανέρχεται στα € 20.018.525 πλέον ΦΠΑ.
Η Σύμβαση με αρ. 14/2017 «για την παροχή υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για συμπληρωματικές μελέτες, την ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού, αξιολόγηση των προσφορών και επίβλεψη των εργασιών κατασκευής» έχει ανατεθεί στην εταιρεία Ζ&Α Π. Αντωναρόπουλος και Συνεργάτες στις 12/9/2018 όπου συνάφθηκε η συμφωνία.
Η Σύμβαση με αρ. 4/2020 «Αντιπλημμυρικό Έργο Μείζονος Λεμεσού – Συμβόλαιο F5» ανατέθηκε στην Κοινοπραξία IACOVOU – ZEMCO (SL) JOINT VENTURE και συνάφθηκε στις 10/2/2021. Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν στις 4/3/2021 και έχουν ως εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησής 30 μήνες.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής "ΘΑλΕΙΑ 2021-2027" με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.
Πιο συγκεριμένα το έργο εντάσσεται:
Στον Άξονα Προτεραιότητας 5: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία»,
Ειδικός στόχος 2.4: Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης του κινδύνου καταστροφών και της ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη προσεγγίσεις βασισμένες στο οικοσύστημα.
Και έχει ως Στόχο Πολιτικής: Μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και καθ’ οδόν προς μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων, και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
LIFE19 ENV/IT/000004 LIFE EBP
Το πρόγραμμα LIFE EBP αφορά στην ανάπτυξη βιολογικής προέλευσης προϊόντων πολλαπλών χρήσεων από οργανικά αστικά απόβλητα (υπολείμματα κηπουρικής, οργανικά υπολείμματα κουζίνας κλπ).
Στόχοι του προγράμματος είναι:
α) η διερεύνηση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών από την εφαρμογή βιοαποβλήτων αστικού τύπου στον αγροτικό τομέα (π.χ. χρήση κόμποστ) και στην ανάπτυξη νέων βιο-προϊόντων στη βιομηχανία (π.χ. βιοπλαστικά) και
β) η δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και προώθηση βιομηχανοποίησης της παραγωγής με χρήση των νέων βιο-προϊόντων.
Φωτογραφίες από την παρουσίαση του Προγράμματος LIFEEBP «Ecofriendly multipurpose Biobased Products from municipal biowaste» στο Προσωπικό
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ-συντονιστής του έργου) και το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Business4Climate/Επιχειρώ για το κλίμα, σκοπός του οποίου είναι η εμπλοκή των επιχειρήσεων στην κλιματική δράση, μέσα από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% μέχρι το 2030.
Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εκπαίδευση των επιχειρήσεων σε θέματα κλιματικής δράσης και τον καθορισμό των διαθέσιμων και σχεδιαζόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και σχεδίων.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Climate-KIC, μέσω του Regional Innovation Scheme του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT).
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
Συμμετοχή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Waterverse"
"Συμμετοχή του ΣΥΛ στο έργο Waterverse που χρηματοδοτείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020. Το έργο έχει στόχο να βοηθήσει τους Οργανισμούς διαχείρισης δικτύων νερού, τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές κλπ. να συμμετέχουν στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα δεδομένα."
Το έργο DigiWATER έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) συμμετέχει στο έργο σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα €245.700. Μέσω της υλοποίησης του Έργου θα μπορεί να γίνεται συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, κάτι που θα επιτρέπει στο ΣΥΛ να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Το ΣΥΛ επενδύει συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, ειδικότερα στους τομείς του υδρευτικού δικτύου και της λήψης αποφάσεων, στη βάση τόσο ιστορικών δεδομένων όσο και προβλέψεων σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία του δικτύου. Αυτές οι επενδύσεις του ΣΥΛ λαμβάνουν υπόψη τις μακροχρόνιες αβεβαιότητες στον τομέα του νερού, τις αλλαγές στην κατανάλωση, τις αλλαγές στην υποδομή του υδρευτικού δικτύου καθώς και την κλιματική αλλαγή που μαστίζει τον πλανήτη. Κύριος στόχος του ΣΥΛ, μέσω της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο έργο, είναι η βελτίωση της ικανοποίησης των καταναλωτών σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση και την ποιότητα του νερού. Επιπλέον, παράλληλος στόχος του ΣΥΛ είναι η συμβατότητα του με τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες και Κανονισμούς αναφορικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού.