18-11-2024
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λεμεσού έχει τύχει χρηματοδότησης από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ποσό των €13.000.000 για την εφαρμογή του Έργου Limassol Smart Water Network-Living Lab.
Το Έργο περιλαμβάνει:
‘Έξυπνοι’ μετρητές νερού
Για την αντικατάσταση 80,000 μετρητών νερού με ‘έξυπνους’ μετρητές έχει κατακυρωθεί σχετικός ανοικτός Διαγωνισμός στην εταιρεία NewCytech Business Solutions Ltd.
Το Έργο ξεκίνησε τον Αύγουστο 2024 με την πιλοτική εγκατάσταση μικρού αριθμού ‘έξυπνων’ μετρητών για τον έλεγχο των διαδικασιών και το στήσιμο της υποδομής λήψης των μετρήσεων.
Οι ‘έξυπνοι’ μετρητές αποτελούνται από συμβατικούς μετρητές νερού στους οποίους εγκαθιστάται ειδική συσκευή επικοινωνίας η οποία:
Οι ‘έξυπνοι’ μετρητές θα στέλνουν καθημερινά τις μετρήσεις που κατέγραψαν στην υποδομή λήψης και επεξεργασίας των μετρήσεων (ειδικά λογισμικά) όπου θα αρχειοθετούνται και θα διατίθενται στα διάφορα άλλα Τμήματα και Συστήματα του Οργανισμού, για περεταίρω επεξεργασία και για πιο αποδοτική διαχείριση του δικτύου υδροδότησης.
Συμβατικός μετρητής νερού
‘Έξυπνος’ μετρητής νερού (συμβατικός μετρητής νερού + συσκευή επικοινωνίας)
Υποδομή λήψης των μετρήσεων
Αισθητήρες πίεσης και ποιότητας νερού
Για την προμήθεια και εγκατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης 200 αισθητήρων πίεσης και 80 αισθητήρων ποιότητας νερού (20 πολύ-παραμετρικών αισθητήρων και 60 αισθητήρων ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου) έχει επίσης κατακυρωθεί σχετικός ανοικτός Διαγωνισμός στην εταιρεία METRICA Μετρητικά Συστήματα Ακριβείας Α.Ε.Ε.
Το Έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο 2024.
Έχουν ήδη εγκατασταθεί οι 20 πολύ-παραμετρικοί αισθητήρες σε επιλεγμένες εισαγωγές ή εξαγωγές δεξαμενών. Επίσης, έχουν εγκατασταθεί 6 αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου και 17 αισθητήρες πίεσης.
Πολύ-παραμετρικοί αισθητήρες ποιότητας νερού
Με τον όρο πολύ-παραμετρικοί αισθητήρες ποιότητας νερού εννοούμε ένα σύνολο αισθητήρων για την ταυτόχρονη παρακολούθηση αριθμού διαφορετικών χημικών παραμέτρων της ποιότητας του νερού. Στη δική μας εφαρμογή, έχει επιλεγεί η ταυτόχρονη παρακολούθηση της αγωγιμότητας (conductivity), του ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου (free chlorine residual), pH, θολότητας (turbitidy) και θερμοκρασίας (temperature). Τα πιο πάνω είναι βασικοί δείκτες για την ποιότητα του νερού.
Οι πολύ-παραμετρικοί αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί σε επιλεγμένες εισαγωγές ή εξαγωγές κεντρικών δεξαμενών ή σημείων του δικτύου υδροδότησης (20 σημεία).
Κάθε εγκατάσταση πολύ-παραμετρικού αισθητήρα περιλαμβάνει:
Τα δεδομένα από τους αισθητήρες αποστέλλονται κάθε 5 λεπτά στην Πλατφόρμα Τηλεμετρίας του Οργανισμού.
Κιόσκι πολύ-παραμετρικών αισθητήρων
Πλήρης διάταξη 4 αισθητήρων
(αγωγιμότητα, ελεύθερο υπολειμματικό χλώριο, pH, και θολότητα)
Συσκευή τηλεμετρίας
Αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου
Οι αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου μετρούν το χλώριο που απομένει στο νερό μετά τη απολύμανση του. Είναι ένας πολύ βασικός δείκτης για την ποιότητα του νερού και την καλή λειτουργία των συστημάτων απολύμανσης.
Οι αισθητήρες ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου θα εγκατασταθούν σε 60 επιλεγμένα σημεία στο δίκτυο υδροδότησης (στην είσοδο των στεγανοποιημένων περιοχών DMAs και στις εξαγωγές δεξαμενών).
Αισθητήρας ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου
Κάθε εγκατάσταση αισθητήρα ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου περιλαμβάνει:
Τα δεδομένα από τους αισθητήρες αποστέλλονται κάθε 5 λεπτά στην Πλατφόρμα Τηλεμετρίας του Οργανισμού.
Αισθητήρες πίεσης
Οι αισθητήρες πίεσης θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία στο δίκτυο. Θα παρακολουθούν συνεχώς την πίεση του δικτύου σε κάθε DMA (District Μetered Αrea - διακριτή περιοχή του δικτύου με μόνο ένα σημείο εισόδου του νερού σε αυτή). Οι μετρήσεις της πίεσης θα χρησιμεύσουν στη σωστή λειτουργία των υδραυλικών μοντέλων του δικτύου και επίσης στη σωστή λειτουργία του Ψηφιακού Διδύμου (Digital Tween) και των ‘έξυπνων’ αλγορίθμων για την αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου υδροδότησης.
Θα εγκατασταθούν σε 200 σημεία του δικτύου υδροδότησης (2 – 6 σε κάθε DMA).
Κάθε εγκατάσταση αισθητήρα πίεσης περιλαμβάνει:
Τα δεδομένα από τους αισθητήρες πίεσης αποστέλλονται κάθε 5 λεπτά στην Πλατφόρμα Τηλεμετρίας του Οργανισμού.
Αισθητήρας πίεσης
Εκσκαφή για την ανεύρεση του αγωγού νερού και εγκατάσταση ‘σέλλας’ και παροχετευτικού αγωγού
Εγκατάσταση βάσης από μπετόν για τον μεταλλικό πάσσαλο του σταθμού τηλεμετρίας
Παλινόρθωση του πεζοδρομίου στη αρχική κατάσταση
Εγκατάσταση του σταθμού τηλεμετρίας στον ιστό
(ηλεκτρονική συσκευή καταγραφής και επικοινωνίας, φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρία)
Εγκατάσταση του σταθμού τηλεμετρίας στον ιστό
(ηλεκτρονική συσκευή καταγραφής και επικοινωνίας, φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρία)